2016. november 24., csütörtök

A kérdés nem a kiadás, hanem az eladás



Ha megtudják, hogy írtam egy könyvet, az első kérdés mindig a kiadás módjára irányul. Pontosabban arra, hogy nem félek-e attól, hogy senki sem fogja megvenni a könyvemet, miközben beleáldozom a pénzemet (valamiért az időt és energiát mindig kifelejtik). A válasz általában egyszerű: Nem. 

Az, hogy mennyire lesz "kapós" a könyvem, nagyban függ attól, hogy mennyi energiát és időt vagyok hajlandó beleáldozni a terjesztésbe, illetve, hogy milyen platformokon vagyok hajlandó képviseltetni magamat. (PR ÉS MARKETING!!!!)

Csúnya ilyet mondani, de minden írónak (annak is, aki hagyományos kiadó által írja be magát a magyar irodalomtörténetbe) termékként kell tekintenie önmagára. Olyan termékként, amit el kell adni. Nincs ebben semmi különleges. Így csinálták a múltban is, csak az internetes hirdetési lehetőségek helyett az újságok hasábjain, és/vagy szórólapokon hirdették egy-egy könyv megjelenését. Ez az opció egyébként ma is él, szerencsés fordulat, hogy e mellé társult az internet, mint reklámozási felület. 

Eladni azonban még a mai modern reklámozási lehetőségek mellett is nagyon nehéz, noha nem lehetetlen. A mai gondolataim nem a reklámról fognak szólni, sokkal inkább arról, hogy hogyan vágjunk bele a könyvünk eladásába, ha üresebb a zsebünk, mint a politikusok feje. 

Én személy szerint mindenképpen olyan kiadót választanék (így is tettem), amelyik Print on demand (továbbiakban POD) technológiával (is) dolgozik. Ilyen kiadó például az Underground. 

De mi is az a POD? 

Hála a modern technikának, immár lehetőségünk van arra, hogy ne nyomtassuk ki nagy példányszámban a könyveinket, kockáztatva ezzel, hogy elúszik a pénzünk és több száz példány a nyakunkon marad, hanem igény szerinti nyomtatást vegyünk igénybe. Ez lenne a POD. 

A POD technológiával készült könyveket minőségileg olyan hajszálnyi különbség választja el a hagyományos, ofszet nyomással készült példányoktól, hogy az laikus szemmel szinte észrevehetetlen. Előnye még, hogy az ezzel az eljárással megszülető könyvekből nem termelődik felesleg, mivel csak akkor készítenek el egy-egy példányt, ha arra megrendelés érkezik. További előnye, hogy ezek a könyvek éppen ezért még raktárkészletet sem igényelnek. 

Az így elkészült művek árazása fix, függetlenül attól, hogy hány példány kerül belőlük megrendelésre. Az Undergroundnál például egy 300-400 oldalas könyv előállításai költsége 2700 forint, erre jön rá a szerző önmaga által meghatározott haszna, így a POD technológia 100 %-os jutalékos rendszerrel dolgozik. 

Hátránya, hogy ezzel a módszerrel, (hacsak egy könyvterjesztő, vagy a szerző nem rendeli meg a legyártott példányokat) nem lesznek elérhetőek a könyveink a könyvesboltok polcain, mivel - mint ahogyan már említettem - csak akkor kerül legyártásra egy példány, ha arra rendelés érkezik. 

De, hé! Felőlem aztán kihalnának a hagyományos könyvesboltok, dacára annak, hogy jelenleg is három általam rendelt regény kering valahol a Magyar Posta raktárában. Az internetről történő rendelés - főleg a könyv rendelés - szerintem már olyan alap dolognak számít, mint az, hogy netbankon keresztül tudunk utalni. Mondjuk én, személy szerint előszeretettel rendelek az internetről, mert kedvezményesebb, egyszerűbb, kényelmesebb és sokszor gyorsabb is, mint végigjárni a különböző boltokat. Ma például egy új laptoppal ajándékozom meg magamat és egészen biztos, hogy nem fogok érte kibújni a jó meleg házból. 

Szóval, a POD technológia véleményem szerint egy kifejezetten előnyös technikai újdonság, amivel sem a kiadó, sem az író nem kockáztat súlyos összegeket. Ezt a technikát ajánlanám minden olyan embernek, aki nem biztos abban, hogy be tud törni a könyvpiacra, vagy nincs lehetősége töménytelen mennyiségű pénzt belepumpálni az irományába. 

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a POD technikával készült könyvünket a későbbiekben bármikor kérhetjük hagyományos nyomtatással is (az ofszet nyomás olcsóbb egyébként), ha betörtünk a piacra és már kevesebb kockázati tényezővel dolgozunk. (Ilyen nyomást is kérhetünk az Undergroundtól). 

És, hadd említsem még meg egy hatalmas előnyét a POD-nak! Mivel minden példány igény szerint kerül kinyomtatásra, az esetleges hibákat és változtatásokat könnyű szerrel, akármelyik példányon elvégezhetjük. 

Ilyen feltételek mellett nem is olyan riasztó az a fránya eladás, ugye? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írással kapcsolatos dolgok, amiken kiakadok

Valamilyen különös okból kifolyólag ihletet kaptam ahhoz, hogy elkészítsek egy tíz pontból álló listát, amiben azt taglalom, hogy melyek a...